Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες
Σκούρα, Ε. (2022). Προτάσεις κριτικής αξιοποίησης κειμένων ρευστού ρατσισμού στο πλαίσιο των πολυγραμματισμών. (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών. (Υποστήριξη: 20.10.2022) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Ακολουθώντας το μοντέλο των πολυγραμματισμών (multiliteracies, Kalantzis & Cope 2012), στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζω ενδεικτικές εκπαιδευτικές προτάσεις για την κριτική αξιοποίηση αφηγηματικών χιουμοριστικών και μη χιουμοριστικών κειμένων που αφορούν μεταναστευτικά-προσφυγικά θέματα. Τα κείμενα αυτά, μολονότι φαινομενικά προωθούν τον αντιρατσιστικό λόγο, καταλήγουν να αναπαράγουν ρατσιστικές αντιλήψεις, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα νέο, υπόρρητο είδος ρατσισμού, τον ρευστό ρατσισμό (liquid racism, Weaver 2016). Κεντρική επιδίωξη της εκπαιδευτικής αξιοποίησης τέτοιων κειμένων είναι οι μαθητές/τριες να αποκτήσουν επίγνωση για τους τρόπους με τους οποίους η αφήγηση και το χιούμορ συχνά ενισχύουν την εμφάνιση του ρευστού ρατσισμού. Επιπλέον, η κριτική συζήτηση για τον ρατσισμό, τον αντιρατσισμό και τα ασαφή μεταξύ τους όρια μπορεί να συμβάλει στην αμφισβήτηση των ρατσιστικών αντιλήψεων για τους μεταναστευτικούς-προσφυγικούς πληθυσμούς που καλλιεργούνται από τον φαινομενικά αντιρατσιστικό λόγο. Δεδομένου ότι για την υλοποίηση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων απαραίτητη είναι η συμβολή των εκπαιδευτικών, η εργασία εστιάζει επίσης στη διερεύνηση των στάσεων μιας ομάδας εκπαιδευτικών σε σχέση με αντίστοιχο παιδαγωγικό υλικό. Η πιλοτική διερεύνηση των αξιολογήσεών τους φέρνει στην επιφάνεια τόσο θετικές όσο και επιφυλακτικές τάσεις αποτίμησης των σχετικών δραστηριοτήτων.
Χαλάτση, Γ. (2021). Κατασκευάζοντας τον "κατάλληλο άλλο": Μιντιακές αναπαραστάσεις προσφύγων και πλειονοτικών στην ελληνική περιφέρεια (η περίπτωση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ) (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών. (Υποστήριξη: 27.01.2021) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Η προσφυγική «κρίση» αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την εθνική ομοιογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Σήμερα, όμως, οι ρατσιστικές αντιλήψεις και τα μηνύματα αποκλεισμού ή/και αφομοίωσης των προσφύγων/ισσών δεν (ανα)παράγονται αποκλειστικά μέσα από έναν λόγο μίσους, αλλά μπορεί να εμφανίζονται έμμεσα και σε αντιρατσιστικά περιβάλλοντα. Αξιοποιώντας εργαλεία της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου, στην παρούσα εργασία διερευνώ τη σχέση ανάμεσα σε δύο φαινομενικά αντιπαραθετικούς Λόγους: αυτόν του θεσμικού αντιρατσισμού, που εκ πρώτης όψεως υποστηρίζει τους/τις πρόσφυγες/ισσες και τον Εθνικό Λόγο, ο οποίος κηρύσσει την αναγκαιότητα της πολιτισμικής και γλωσσικής ομοιογένειας εντός του έθνους-κράτους. Για τον σκοπό αυτό, εξετάζω επτά βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίστανται σε αυτά πρόσφυγες και προσφύγισσες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Από την ανάλυση μου προκύπτει ότι οι πρόσφυγες/ισσες κατασκευάζονται, τόσο γλωσσικά όσο και οπτικά, ως κατάλληλοι άλλοι, ως οικείοι/ες, δηλαδή, για την χώρα υποδοχής και πρόθυμοι/ες να αφομοιωθούν σε αυτή. Παρά την αντιρατσιστική τους στόχευση, τα υπό εξέταση πολυτροπικά κείμενα τελικώς δεν αμφισβητούν τις επιταγές του Εθνικού Λόγου για γλωσσική και πολιτισμική ομοιογένεια, αλλά αντίθετα ενισχύουν την κυριαρχία του, προκρίνοντας μια φιλοξενία υπό όρους και για συγκεκριμένους μόνο τύπους προσφύγων/ισσών.
Ρεβίθη, Ε. (2021). Η κατασκευή του σχήματος «εμείς vs άλλοι» στο πλαίσιο της γλωσσικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο: Αναλύοντας τα διδακτικά βιβλία της Γλώσσας (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών. (Υποστήριξη: 27.01.2021) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία μελετώ το σχήμα εμείς και οι άλλοι/ες στα τρία σχολικά βιβλία του/της μαθητή/τριας για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο. Εστιάζω στην εκπαίδευση, καθώς αποτελεί έναν θεσμό που διαπνέεται τόσο από τον κυρίαρχο εθνικό λόγο της ομογενοποίησης όσο και από τις αντιρατσιστικές αντιλήψεις για την αποδοχή της ετερότητας, δημιουργώντας αντιφάσεις. Συγκεκριμένα, επιδιώκω να εντοπίσω τις αναπαραστάσεις του εθνικού «εμείς» και των εθνικών «άλλων» στα γραπτά κείμενα και στις εικόνες των σχολικών εγχειριδίων ανιχνεύοντας πρακτικές αποδοχής ή διάκρισης των «άλλων», οι οποίες (ανα)παράγουν ρατσισμό. Στο πλαίσιο της ΚΑΛ αξιοποιώ τις στρατηγικές λόγου των Reisigl & Wodak και το μοντέλο των πολυτροπικών κειμένων του van Leuween, που αποκαλύπτουν την παρουσίαση του «εμείς» ως κυρίαρχη, πλειονοτική ομάδα και την παρουσίαση του/της «άλλου/ης» ως μειονοτική και περιθωριοποιημένη ομάδα. Ειδικότερα, διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες διαχείρισης του σχήματος εμείς και οι άλλοι/ες: το ισχυρό «εμείς», ο/η ισχυρός/ή «άλλος/η» και ο/η μετανάστης/τρια «άλλος/η». Μέσα από τις κατηγορίες αναδύεται ένα αμφίσημο είδος ρατσισμού, ο ρευστός ρατσισμός (Weaver 2011, 2016), ο οποίος συνυπάρχει με τις αντιρατσιστικές αξίες. Τελικά, η εκπαίδευση, μολονότι επιχειρεί να προωθήσει αντιρατσιστικές αξίες, δεν μπορεί να απεμπλακεί από τις ρατσιστικές επιβολές του εθνικού λόγου, δηλαδή, από την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτισμικής ομοιογένειας.
Λυμπέρη, Μ. (2021). Κατασκευή σχέσεων εξουσίας σε αντιρατσιστικό μιντιακό λόγο: Η περίπτωση της "παροχής βοήθειας" σε πρόσφυγες και μετανάστες (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών. (Υποστήριξη: 27.01.2021) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Στην εργασία αυτή ασχολούμαι με τη συγκρότηση σχέσεων εξουσίας σε δημόσιο αντιρατσιστικό λόγο. Εστιάζοντας σε έξι βίντεο που αποτελούν διαφημιστικές καμπάνιες αντιρατσιστικών οργανώσεων, θα εξετάσω αν (και πώς) οι αντιρατσιστικοί λόγοι μπορεί να αναδεικνύονται πολιτικά χρήσιμοι για την επίτευξη αποτελεσμάτων εξουσίας που περιορίζουν/οριοθετούν και καταπιέζουν τη δράση των προσφύγων και μεταναστών. Το παραπάνω ερώτημα θα το προσεγγίσω μέσα από δύο αναλυτικούς φακούς: α) πώς οι αντιρατσιστικοί λόγοι (ανα)παράγουν αποτελέσματα εξουσίας και β) πώς η (ανα)παραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων γίνεται με καλυμμένους τρόπους. Ως κεντρικό αντικείμενο ανάλυσης θα αναδείξω τις γλωσσικές αναπαραστάσεις, τις οποίες θα θεωρήσω (βασιζόμενη σε διάφορες προσεγγίσεις), όχι ως απεικονίσεις, αλλά ως κατασκευές της πραγματικότητας, των ατόμων/ομάδων και των μεταξύ τους σχέσεων. Το βασικό εύρημα της ανάλυσης είναι ότι οι αντιρατσιστικοί λόγοι, παρά τις ρητές αποκηρύξεις του ρατσισμού, περιστασιακά (και με καλυμμένους τρόπους) μπορεί να σταθεροποιούν, να ενισχύουν και να συμβάλλουν στη γενική λειτουργία των ρατσιστικών συστημάτων αποκλεισμού, απαξίωσης και αφομοίωσηςτων προσφύγων και μεταναστών. Θα φανεί, δηλαδή, ότι οι αντιρατσιστικοί λόγοι μπορεί να διευκολύνουν την (ανα)παραγωγή ρατσιστικών αποτελεσμάτων, τα οποία ωστόσο επικοινωνούν, όχι ως ρατσιστικάκαι καταπιεστικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά ως απαρατήρητα, αποδεκτά ή και οικεία, ευχάριστα και χρήσιμα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Λαμπίρη, Ν. (2021). Κοινοβουλευτικός αντι(;)ρατσισμός: Μια κριτική προσέγγιση (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών. (Υποστήριξη: 27.01.2021) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Στις μέρες μας ο ρατσισμός δεν επιτελείται μονάχα μέσω κατάφορων ρατσιστικών δηλώσεων και λόγου μίσους, αλλά και έμμεσα, ακόμα και στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού λόγου. Στην παρούσα εργασία θα εξετάσω τον ελληνικό κοινοβουλευτικό λόγο (parliamentary discourse), της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που διακηρυκτικά είναι αντιρατσιστικός, τόσο λόγω της ισχύουσας αντιρατσιστικής νομοθεσίας (Ν 927/1979, Ν 4285/2014) όσο και λόγω των ανθρωπιστικών αξιών που υποδεικνύουν την ανεκτικότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων. Αξιοποιώντας εργαλεία από την Κριτική Ανάλυση Λόγου και συνδυάζοντας δύο από τις προσεγγίσεις της (λογοϊστορική προσέγγιση & κοινωνιοπολιτισμική προσέγγιση), θα επιχειρήσω να αναδείξω τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τους πρόσφυγες και το προσφυγικό. Θα αναδείξω τα ρατσιστικά στοιχεία που εμφιλοχωρούν στις ομιλίες των δύο πολιτικών και θα μιλήσω για τον ρευστό ρατσισμό (liquid racism) που προκύπτει. Ο ρευστός ρατσισμός είναι ένα νέο είδος ρατσισμού που προκύπτει από την συνύπαρξη αντιρατσιστικών και ρατσιστικών λόγων.
Μαντά, Σ. (2020). Ειδησεογραφικός λόγος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα: Κριτική ανάλυση λόγου και διδακτικές προτάσεις (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. (Υποστήριξη: 25.07.2020) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της επικαιρότητας αποτελεί το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο εγείρει ρατσιστικές αντιλήψεις σε βάρος των προσφύγων/μεταναστών διατυπωμένες είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν τρία ειδησεογραφικά άρθρα γνώμης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό από εφημερίδες με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό προκειμένου να εξετάσουμε ζητήματα ρατσισμού στον ειδησεογραφικό λόγο. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια δυο εργαλείων από την Κριτική Ανάλυση Λόγου, της συστημικής λειτουργικής γλωσσολογίας του Halliday και του μεθοδολογικού εργαλείου των Reisigl & Wodak. Θα γίνει κατανοητό ότι οι γλωσσικές επιλογές του δημοσιογράφου κατασκευάζουν μια συγκεκριμένη εκδοχή της πραγματικότητας, καθώς οι εν λόγω επιλογές είναι ιδεολογικά φορτισμένες. Επιπλέον, με βάση τα πορίσματα της ανάλυσής μας προτείνουμε ενδεικτικές διδακτικές δραστηριότητες εφαρμόζοντας το μοντέλο των Πολυγραμματισμών. Στόχος μας είναι οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου να διερευνήσουν πώς ο ρατσισμός εμφιλοχωρεί στη δημόσια σφαίρα μέσω του ειδησεογραφικού λόγου καθώς και με ποιες μορφές εμφανίζεται – άμεσος ή καλυμμένος, να αντιληφθούν ότι η στάση του δημοσιογράφου καθορίζεται από την ιδεολογική γραμμή της εφημερίδας και να αποκτήσουν μια υπεύθυνη στάση είτε ως παραγωγοί είτε ως αποδέκτες των κειμένων καλλιεργώντας την κριτική γλωσσική τους επίγνωση.
Μήτσικα, E. (2020). Εκμάθηση ελληνικών σε πρόσφυγες: Κριτική ανάλυση ειδησεογραφικού λόγου και διδακτική πρόταση στο πλαίσιο των πολυγραμματισμών (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία). Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. (Υποστήριξη: 25.07.2020) (δείτε εδώ)
Περίληψη
Η εξοικείωση των μαθητών με ποικίλα είδη λόγου αποτελεί βασικό στόχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο ειδησεογραφικός λόγος και γενικότερα ο λόγος των Μ.Μ.Ε είναι ένα είδος λόγου με το οποίο οι μαθητές έρχονται σε επαφή στην καθημερινότητά τους και ως εκ τούτου, επηρεάζονται από αυτόν. Η κριτική ανάλυση λόγου στοχεύει στην ανάδειξη της διαφορετικής εκδοχής της πραγματικότητας που κατασκευάζουν τα κείμενα και συμβάλλει στο να μπορέσουν να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική στάση απέναντι στο πλήθος των πληροφοριών που δέχονται. Βασική παραδοχή της κριτικής ανάλυσης λόγου είναι ότι οι γλωσσικές επιλογές που κάνουν ή δεν κάνουν οι παραγωγοί των κειμένων ενεργοποιούν και υποκρύπτουν συγκεκριμένες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Τα ειδησεογραφικά κείμενα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επεξεργασία και ανάλυση στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος. Για τον λόγο αυτό, στόχος της εργασίας είναι να παρουσιαστούν τρόποι αξιοποίησης ειδησεογραφικών κειμένων στην εκπαίδευση. Αξιοποιώντας τη Συστημική Λειτουργική Γραμματική του Halliday θα πραγματοποιηθεί ανάλυση σε τέσσερα άρθρα που αφορούν στη διδασκαλία ελληνικών σε πρόσφυγες και στο τέλος, θα παρουσιαστούν ενδεικτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες εναρμονισμένες με το μοντέλο των πολυγραμματισμών. Απώτερος στόχος της εργασίας είναι η ενίσχυση της κριτικής συνείδησης των μαθητών προκειμένου να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τις ιδεολογίες από τις οποίες εμφορούνται τα κείμενα και τη συγκεκριμένη εκδοχή της πραγματικότητας που προκρίνουν ανάλογα με τους στόχους των συντακτών τους.
Skoura, E. (2022). Critical teaching proposals of liquid racism texts in the framework of multiliteracies. (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: University of Patras. (Examination date: 20.10.2022) (see here)
Abstract
Following the multiliteracies model, in this thesis I present some critical teaching proposals focusing on narrative humorous and non-humorous texts about migrant-refugee issues. Although these texts ostensibly promote anti-racist discourse, they end up reproducing racist perceptions, bringing to the surface a modern and subtle kind of racism, i.e. liquid racism. The aim of the exploitation of such texts in class is for students to become aware of the ways in which narrative and humor often reinforce the emergence of liquid racism. In addition, critical discussion of racism, anti-racism and the blurred boundaries between them could contribute to challenging racist perceptions of immigrant-refugee populations cultivated by seemingly anti-racist discourse. Since the implementation of such activities requires the teachers’ contribution, this thesis also explores the attitudes expressed by a group of teachers towards relevant teaching material. The pilot investigation of their attitudes brings to the surface both positive and cautious tendencies of valuing such activities.
Halatsi, G. (2021). Constructing the 'appropriate other': Media representations of refugees and majority people in the greek region (the case of the ESTIA program) (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: University of Patras. (Examination date: 27.1.2021) (see here)
Abstract
The refugee “crisis” has revived the public debate on the national homogeneity of European states. Today, however, racist beliefs and messages of exclusion and/or assimilation of refugees are not (re)produced solely through hate speech, but may also appear indirectly in anti-racist environments. By exploiting tools of Critical Discourse Analysis, in this study I explore the relationship between two seemingly conflicting Discourses: that of institutional anti-racism, which initially seems to support refugees, and the national Discourse, which proclaims the necessity of linguistic and cultural homogeneity within the nation-state. To this end, I examine seven videos related to the UNHCR ESTIA program, analyzing the ways in which refugees who have settled in Greece are portrayed. My analysis shows that refugees are constructed both linguistically and visually as appropriate others, namely, as familiar with the host country and willing to assimilate into it. Despite their anti-racist aim, the multimodal texts in question ultimately do not challenge the aspirations of national Discourse for linguistic and cultural homogeneity, but rather strengthen its dominance by proposing a conditional acceptance of specific types of refugees only.
Revithi, E. (2021). The concept of “we and the others” in the context of language teaching in high school: Analyzing the language textbooks (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: University of Patras. (Examination date: 27.1.2021) (see here)
Abstract
In the present thesis I examine the concept of “we and the others” in three High School textbooks addressed to students of Modern Greek as L1. I focus on education as an institution shaped by contradictory ideologies, i.e. the national homogenizing discourse and the anti-racist belief of the acceptance of the other. In particular, I aim to investigate the representations of the national “we” and the national “other” in written texts and images included in textbooks, through detecting practices of acceptance or discrimination of the “other” that (re)produce racism. Drawing on CDA, I exploit Reisigl and Wodak’s discursive strategies and van Leeuwen’s multimodal approach, which reveal the representation of "we" as a dominant, majority group and the representation of "the other" as a minority and marginalized group. Specifically, three categories of the concept “we and the others” are attested: the dominant “we”, the dominant “others” and the migrant “others”. An ambiguous kind of racism emerges from the categories, called liquid racism (Weaver 2011, 2016), which coexists with anti-racist values. Finally, although education seeks to promote anti-racist values, it cannot be disengaged from the racist implications of national discourse, that is, from fostering linguistic and cultural homogeneity.
Lyberi, M. (2021). Constructing power relationships in public antiracist media discourse: The case of “providing help” to refugees and immigrants (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: University of Patras. (Examination date: 27.1.2021) (see here)
Abstract
The main focus of this study is the construction of power relationships in public antiracist discourse. Focusing on six videos from advertising campaigns of antiracist organizations, I intend to examine whether (and how) antiracist discourses may repress and/or undermine the agencyof refugees and immigrants. I will approach this issue through two analytic lenses: a) how antiracist discourses (re)produce power effects and b) how the (re)production of these power effects is attained in a covert manner. The central objective of the analysis is to account for the discursive representations, not as depictions but as constructionsof social reality, individuals/groups and the relationships among them. The main findings suggest that, despite their explicit denial of racism, antiracist discourses may occasionally and covertly reinforce, allow for, and consolidate racist practices, namely the exclusion, devaluation and assimilation of refugees/immigrants. The analysis shows that antiracist discourses may facilitate the (re)production of racist effects, which however are communicated not as racistand oppressive, but as invisible, acceptable or familiar, pleasant and useful to refugees and immigrants.
Labiri, N. (2021). Parliamentary anti(?)racism: A critical approach (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: University of Patras. (Examination date: 27.1.2021) (see here)
Abstract
Nowadays racism is not only (re)produced through blatant racist declarations and hate speech, but also indirectly, even in the context of anti-racist discourse. In the present thesis I examine Greek parliamentary discourse produced by the Prime Minister and the Leader of the Opposition, which is intended as anti-racist both due to the current anti-racism legislation (Law 927/1979, Law 4285/2014) and due to the humanitarian values that indicate tolerance, acceptance of diversity and equal opportunities and rights for all. By exploiting tools from Critical Discourse Analysis and combining two of its approaches (the discourse-historical approach and the sociocultural approach), I will try to highlight the ways in which the two politicians represent refugees and the refugee issue. I will shed light on the racist views that are embedded in the speeches of the two politicians and I will talk about the liquid racism arising therein. Liquid racism is a new kind of racism emerging from the coexistence and juxtaposition of anti-racist and racist discourses.
Manta, S. (2020). News articles on the refugee/immigration issue: Critical Discourse Analysis and teaching proposals. (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: Hellenic Open University. (Examination date: 25.07.2020) (see here)
Abstract
One of the most debated issue in the news is the refugee/immigration issue which promotes racist perceptions of refugees/immigrants either directly or indirectly. In this context, three news articles about the refugee/immigration issue were selected from newspapers with different ideological orientation in order to explore racism in news discourse. This will be achieved with the help of two analytical tools from Critical Discourse Analysis, Halliday’s Systemic Functional Theory of language and Reisigl & Wodak’s methodological tool. It will be shown that the linguistic choices of the journalists construct specific versions of social reality, as these choices are ideologically charged. In addition, based on the findings of our analysis, we propose tentative activities based on the multiliteracies model. Our basic aim is to enable second grade high school students to investigate how racism permeates the public sphere and in what forms it appears, i.e. explicit or liquid racism, as well as to help them understand that journalists are influenced by the ideological orientation of the newspaper, and eventually to encourage them to take a more critical attitude, both as discourse producers and as discourse participants through cultivating their critical language awareness.
Mitsika, E. (2020). Learning Greek to refugees: Critical analysis of news discourse and a teaching proposal in the context of multiliteracies (Postgraduate Thesis, in Greek). Patra: Hellenic Open University. (Examination date: 25.07.2020) (see here)
Abstract
Journalistic and media discourse are among the genres with which students come into contact in their daily lives and may therefore become influenced by it. Critical discourse analysis aims to highlight the different versions of reality constructed by media texts and may help students to acquire a critical attitude towards the variety of information they receive. A key assumption of critical discourse analysis is that linguistic choices made or not made by text producers activate or conceal specific ideological positions respectively. News articles are suitable for discussion and analysis in the classroom. Hence, the aim of this paper is to present ways of using news articles as material for language education. Utilizing Halliday’s Systemic Functional Theory of language, four articles will be analyzed on teaching Greek language to refugees, and at the end, indicative educational activities will be presented based on the multiliteracies model. The ultimate goal of the thesis is to strengthen students’ critical awareness of the ideologies on which the texts are based, and of the specific versions of social reality they promote depending on the goals of their authors.